Lijn 58 Webmaster / Links
Indexpagina
-
 Mijn naam is Nerinckx Michel.
Mijn interesse voor het spoor ontstond op de lijn 58, zijnde de huidige lijn Gent St.-Pieters - Eeklo.
Meer uitleg vindt je op mijn pagina 'ontstaan van deze site'.

Toen ik nog een klein ventje was woonden we in het Park te Ledeberg. Nu noemt dit het Adolf Papeleupark. De ligging hiervan is eigenlijk pal naast lijn 58 waar ze samenkomt met lijn 50.
Mijn grootouders woonden toen in de Jozef Vervaenestraat in een huis dat ze huurden van de NMBS en dat ze dan nadien gekocht hebben.
Ik liep in die tijd school in het al lang ter zielen gegane Sint-Gregoriuscollege in de Gontrodestraat te Ledeberg.
Deze school lag aan de overkant van de bundel waar de defecte en herstelde goederenwagons uit de werkplaats van Gentbrugge gezet werden.
Als we naar school gingen gebruikten we bijna dagelijks de voetgangerstunnel tussen de Eugene Zetternamstraat en de Gontrodestraat.
Deze voetgangerstunnel loopt onder het sporencomplex van de goederenwagonwerkplaats in Gentbrugge.
Regelmatig stonden we gefascineerd te kijken naar de spoorwegarbeiders die met de rangeerlocs reeks 91 de wagons aan en afvoerden.
Ik herinner mij dat het er soms nogal wild aan toe ging, waarbij menig wagon wel eens uit de sporen liep.
Dikwijls werden de wagons los opgeduwd door een 91er die dan remde en zo de wagons liet verder bollen tot ze tegen andere wagons tot stilstand kwamen.
Dan gebeurde het wel eens dat dit nogal hard ging waarbij het geheel wel eens door de stootblokken ging.
Ik herinner me ook nog dat ze eens met man en macht en met lange staven die ze als hefbomen gebruikten een ontspoorde wagon terug de rails probeerden te krijgen.
Waarbij de ploeg chef met veel lawaai zijn mannen wat ophitste, en waarbij ze met het deuntje hey, hop, hey hop, toch in hun opzet geslaagd zijn...
Dikwijls gingen we de zaterdag stiekem in de bundel spelen waar de wagons afgesteld stonden. Waar we dan zelf spoorman of chef speelden.

Mijn grootvader zaliger, Leon Nerinckx was machinist bij de NMBS verbonden aan het depot Merelbeke.
Zijn carrière begon als stoker in mei 1937 waarna hij zich opwerkte tot machinist. Zijn vaste stoommachine was het type 7.
Toen in 1955 de Dieselelektrische locomotieven van het type 201 aan de NMBS werden geleverd zette hij zijn dienst verder op deze werkpaarden.
Op 58 jarige leeftijd, in 1973, ging hij met pensioen.
Mijn nonkel, Jacky Nerinckx, die trouwens regelmatig op lijn 58 de dienst verzorgde, want ondertussen ook met pensioen, trad in zijn voetsporen als machinist.

Eind 2010 werd ik door een 'vergeten' sollicitatie op het internet gecontacteerd door een headhunter bureau of ik geïnteresseerd was in een job als technicus bij de spoorwegen...
Na het doorlopen van de nodige proeven kon ik op 21 maart 2011 als technicus ELM Dieseltractie in de werkplaats van Merelbeke (FKR) starten.
Bij de toewijzing van de eerste nieuwe Desiro motorstellen (MR08) koos ik voor de overstap naar de elektrische tractie.
Begin april 2016 werd er na enige aanhoudende gezondheidsklachten lymfklierkanker vastgesteld...
Op 1 april 2017 werd ik wegens te langdurige ziekte (!) door de medische dienst van HR-RAIL op definitief medisch pensioen gezet...

De technische fiches van het rollende materieel beginnen eindelijk definitief vorm te krijgen alsook de icoontjes, waarbij enige gelijkenis met bestaande puur toeval is.
De informatie is steeds onder voorbehoud van schrijf- druk- en technische fouten.
Correcties zijn welkom, worden zeer gewaardeerd en op prijs gesteld, en als ze juist zijn vermeld ik graag je naam, of je link erbij.

Wat betreft de foto's op mijn site: tenzij anders vermeld zijn deze zelf genomen. Ze zijn vrij te gebruiken, behalve voor commerciële doeleinden, tenzij ik een percentje krijg...;-)
In alle andere gevallen zijn de foto's van derden, met hun toestemming en onder de voorwaarden zoals in hun toestemmingsmail vermeld.
Het is dan ook strikt verboden de informatie geheel of gedeeltelijk voor enig commercieel doel te gebruiken, deze site is louter informatief.
Naar mijn site linken of doorlinken op gelijk welk media of forum, graag zelfs, maar alleen louter informatief.

Met dank aan onder andere :
- Dirk Meyntjens
- Ivo Van Steenwinkel
- Sven De Boeck
- ... en wie ik zou vergeten zijn

Voor de verbetering en aanvulling van informatie.

Links :
BEELDEN TUSSEN RAILS
van Marc Petit
Belgisch Spoorwegnet van Eric Aerts
Grenier Ferroviaire Spoorse Zolder
van Patrick Tassignon
Hullabaloo
JorisRail van Joris De Mol
Railpassie
van Diego De Jonge
Spoorwegnostalgie van Dave Habraken
Treinfoto 2000
van Geert Maes

Chemin de fer á vapeur des 3 vallées (Mariembourg-Treignes)
Chemin de fer du Bocq

Stoomtrein Dendermonde Puurs
Stoomcentrum Maldegem

Stoomtrein Goes-Borsele
Toerisme en Spoorpatrimonium